Detail zboží
560645 - ČSN P ISO/TS 26844 - Mléko a mléčné výrobky - Stanovení reziduí antimikrobních látek - Zkumavková difuzní zkouška | ||
Název : 560645 - ČSN P ISO/TS 26844 - Mléko a mléčné výrobky - Stanovení reziduí antimikrobních látek - Zkumavková difuzní zkouška
Označení normy : ČSN P ISO/TS 26844 Katalogové číslo : 79494 Třídící znak : 560645 Účinnost : 2007-10-01 Věstník : 2007.09 Strany : 20 | ||
Cena : | 228.00 Kč (DPH= 0%), s DPH= 228.00 Kč | |
ANOTACE "ČSN P ISO/TS 26844 Tato česká předběžná norma specifikuje mikrobiologickou inhibiční zkoušku k průkazu širokého spektra antimikrobních látek v mléce a mléčných výrobcích. Metoda je použitelná pro syrové mléko, tepelně ošetřené mléko a obnovené sušené mléko. Vzorek mléka se přidá do dvou zkumavek (A, B) s agarovými půdami obsahujícími Geobacillus stearothermophilus ATCC 10149. Zkumavky se navzájem liší hodnotou pH, přidanými suplementy a synergickými antibiotiky. Inkubace, jejímž výsledkem je obvyklý růst tohoto mikroorganismu, způsobí změnu pH a barva acidobazického indikátoru obsaženého v půdě se změní z purpurové na žlutou. Pokud jsou v mléce přítomny látky inhibující růst tohoto mikroorganismu, barva indikátoru zůstává purpurová. Zkumavka A (pH 7,0; s přidaným chloramfenikolem jako synergickým antibiotikem) vykazuje lepší citlivost k reziduím tetracyklinu a zkumavka B (pH 8,0; s přidaným trimetoprimem jako synergickým antibiotikem) k reziduím beta-laktamátů, makrolidů, aminoglykosidů, sulfonamidů a trimetoprimu. " |