Detail zboží
560118 - ČSN EN ISO 16654 - Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu Escherichia coli O157 | ||
Název : 560118 - ČSN EN ISO 16654 - Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu Escherichia coli O157
Označení normy : ČSN EN ISO 16654 Katalogové číslo : 64090 Třídící znak : 560118 Účinnost : 2002-03-01 Věstník : 2002.02 Změny : *A1 11.17, *A2 9.23 Strany : 20 | ||
Cena : | 228.00 Kč (DPH= 0%), s DPH= 228.00 Kč | |
ANOTACE "ČSN EN ISO 16654 Tato norma je českou verzí evropské normy EN ISO16654:2001. Evropská norma EN ISO16654:2001 má status české technické normy. Norma specifikuje horizontální metodu průkazu Escherichia coli O157. Se zohledněním omezení, která jsou diskutována v úvodu, platí tato mezinárodní norma pro výrobky určené k lidské spotřebě nebo ke krmení zvířat. Za pozornost stojí v úvodu toto VAROVÁNÍ: Escherichia coli O157 může působit závažná život ohrožující onemocnění, a to při nízké infekční dávce. Byly popsány infekce získané při práci v laboratoři. Z hlediska ochrany zdraví laboratorních pracovníků je nezbytné, aby veškeré dílčí zkoušky, z nichž tato metoda sestává, prováděli pouze zkušení pracovníci používající správnou laboratorní praxi a aby pokud možno pracovali ve vhodném bezpečnostním zařízení. Musí být dodržovány příslušné národní předpisy platné pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci s tímto organismem. Likvidaci veškerých infekčních materiálů musí být věnována patřičná péče. Kromě toho je ještě v čl.9.3.2 toto VAROVÁNÍ: Je třeba používat aseptické techniky, aby se zabránilo vnější kontaminaci a tvorbě kontaminovaných aerosolů. Celý pracovní postup je nutné provádět v bezpečnostním boxu, pokud je k dispozici. Je třeba pracovat v ochranných rukavicích. Norma obsahuje tyto kapitoly: kapitolu 1 - Předmět normy, kapitolu 2 - Normativní odkazy, kapitolu 3 - Definice, kapitolu 4 - Podstata zkoušky, kapitolu 5 - Kultivační půdy, reagencia, antiséra, kapitolu 6 - Přístroje a pomůcky, kapitolu 7 - Vzorkování, kapitolu 8 - Úprava analytického vzorku, kapitolu 9 - Postup zkoušky, kapitolu 10 - Zabezpečování jakosti, kapitolu 11 - Vyjádření výsledků a kapitolu 12 - Protokol o zkoušce. Dále norma obsahuje normativní Přílohu A a Bibliografii. Norma tedy stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy." |
Změny a opravy norem | ||
Označení změny :A1 (pro normu :ČSN EN ISO 16654 ) Název normy: ČSN EN ISO 16654 - Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu Escherichia coli O157 Katalogové číslo změny : 503643 Účinnost : 2017-12-01 Věstník : 2017.11 Skupina : 408 | 129.00 Kč DPH: 0% 129.00,- | |
Označení změny :A2 (pro normu :ČSN EN ISO 16654 ) Název normy: ČSN EN ISO 16654 - Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu Escherichia coli O157 Katalogové číslo změny : 517970 Účinnost : 2023-10-01 Věstník : 2023.09 Skupina : 408 | 129.00 Kč DPH: 0% 129.00,- |