Detail zboží
560044 - ČSN EN 12856 - Potraviny - Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu - Stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie | ||
Název : 560044 - ČSN EN 12856 - Potraviny - Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu - Stanovení pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Označení normy : ČSN EN 12856 Katalogové číslo : 58527 Třídící znak : 560044 Účinnost : 2000-06-01 Věstník : 2000.05 Strany : 24 | ||
Cena : | 335.00 Kč (DPH= 0%), s DPH= 335.00 Kč | |
ANOTACE "ČSN EN 12856 Tato norma specifikuje metodu vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reverzní fází (RP-HPLC) pro stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu v různých potravinách. Popsanou metodu je rovněž možné použít pro stanovení kofeinu, sorbové a benzoové kyseliny v potravinových materiálech. Vzorek se extrahuje nebo naředí vodou. V případě potřeby je roztok vzorku s umělými sladidly přečištěn pomocí extrakce na tuhou fázi nebo pomocí Carrezova činidla. Sladidla v testovaném roztoku vzorku jsou separována pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reverzní fází a stanovena spektrofotometricky při vlnové délce 220 nm. Pro různé potraviny jsou uvedeny hodnoty opakovatelnosti a reprodukovatelnosti vypočtené na základě mezilaboratorního porovnání. Mezilaboratorní testy byly provedeny pro acesulfam-K v materiálech: marcipán, bílý jogurt, ovocný jogurt, nápoj z pomerančové šťávy, kola, šlehačka a džem, pro aspartam v marcipánu, ovocném jogurtu, nápoji z pomerančové šťávy, nápoji s pomerančovou příchutí, kole, džemu a polotovaru pro přípravu koláčů, pro sodnou sůl sacharinu v materiálech: marcipán, bílý jogurt, ovocný jogurt, pomerančový džus, nápoj z pomerančové šťávy, kola, šlehačka a džem." |