Detail zboží
560019 - ČSN EN 13191-2 - Potraviny s nízkým obsahem tuku - Stanovení reziduí bromidů - Část 2: Stanovení anorganických bromidů | ||
Název : 560019 - ČSN EN 13191-2 - Potraviny s nízkým obsahem tuku - Stanovení reziduí bromidů - Část 2: Stanovení anorganických bromidů
Označení normy : ČSN EN 13191-2 Katalogové číslo : 63323 Třídící znak : 560019 Účinnost : 2002-01-01 Věstník : 2001.12 Strany : 16 | ||
Cena : | 228.00 Kč (DPH= 0%), s DPH= 228.00 Kč | |
ANOTACE "ČSN EN 13191-2 Tato norma specifikuje plynově-chromatografickou (GC) metodu pro stanovení residuí anorganických bromidů v potravinách s nízkým obsahem tuku. Metoda je použitelná pro cereálie, sušené ovoce a zeleninu, sušené houby, čerstvé ovoce a zeleninu. Zkouška spočívá v převedení anorganického bromidu propylenoxidem na směs 1-brom-2-propanolu a 2-brom-1-propanolu, které se extrahují do ethylacetátu a stanoví metodou plynové chromatografie s detektorem elektronového záchytu. Alternativně lze použít místo propylenoxidu ethylenoxid, kterým je anorganický bromid převeden na 2-bromethanol. Metoda byla řádně validována mezilaboratorními testy s použitím kukuřičné mouky, mrkve, hlávkového salátu, brambor, pšeničné mouky a lískových oříšků. V normě jsou uvedeny meze opakovatelnosti a reprodukovatelnosti na koncentračních hladinách 4,3 - 120 mg/kg. Jsou rovněž poskytnuty příklady vhodných podmínek plynové chromatografie pro obě alternativy derivatizace. " |